اسپیرومتری (نوار ریه)

اسپیرومتری (نوار ریه)


مرکز اسپیرومتری مهر

انجام آزمون تخصصی  سیستم تنفسی یا نوار ریه 

 زیر نظر فوق تخصص ریه

(دکتر بهزاد رحمانی)

همراه با اسپیروگرام رنگی و گزارش متخصص ریه

دستگاه و نرم افزار پیشرفته اسپیرولب mir ساخت ایتالیا 


اسپیرومتری (نوار ریه) 

اسپیرومتری (Spirometry ) که به نوار ریه معروف است، یک تست متداول برای بررسی عملکرد ریه است و در آن مقدار هوایی که در هنگام دم فرو میدهید، مقدار هوایی که در بازدم بیرون میدهید و سرعت بازدم اندازه گیری میشود. 

اسپیرومتری برای تشخیص آسم، بیماری انسداد مزمن ریه و بیماریها یا مشکلات پزشکی دیگری که بر تنفس تاثیر میگذارند، استفاده میشود. همچنین ممکن است اسپیرومتری به صورت دوره ای برای نظارت بر وضعیت ریه و بررسی کارکرد درمان مشکلات مزمن ریه انجام شود تا به بهبود تنفس بیمار کمک شود. 


جهت انجام تست و یا دریافت مشاوره با شماره 09120758267 تماس حاصل نمایید

https://www.getbodysmart.com/wp-content/uploads/2017/09/Electronic-Spirometer-Inhalation-Exhalation.png

چرا اسپیرومتری انجام میشود؟ 

ممکن است دکتر اسپیرومتری به این دلیل به شما توصیه کرده باشد که علائمی در شما میبیند که میتواند نشان دهنده بیماریهای مزمن ریه مانند موارد زیر باشد: 

  • آسم 
  • انسداد مزمن ریه 
  • برونشیت مزمن 
  • آمفیزم فیبروز ریه 

اگر تشخیص اختلال مزمن ریه داشته اید، اسپیرومتری ممکن است برای چک کردن تاثیر گذاری داروها و تحت کنترل بودن مشکل تنفسی به صورت دوره ای صورت بگیرد. اسپیرومتری ممکن است پیش از جراحی انجام شود تا مشخص شود آیا عملکرد ریه برای تحمل عمل جراحی، مناسب است یا نه. علاوه بر اینها، ممکن است از این تست برای غربالگری اختلالات ریوی مرتبط با شغل استفاده شود. 

همچنین بخوانید (اسپیرومتری چیست و برای چه کسانی لازم است)

خطرات و عوارض اسپیرومتری 

اسپیرومتری به طور کلی یک آزمایش بی خطر محسوب میشود. ممکن است لحظاتی پس از انجام آن احساس سرگیجه یا کوتاه شدن نفس ها را تجربه کنید. از آنجایی که برای این تست باید کمی تحت فشار قرار بگیرید در صورتی که اخیرا حمله قلبی داشته اید یا بیماری قلبی خاصی دارید احتمالا این تست برایتان انجام نمیشود. در موارد نادر اسپیرومتری مشکلات تنفسی شدیدی را به دنبال می آورد. 


آماده شدن برای اسپیرومتری 

برای گرفتن نوار ریه دکتر دستورات لازم را به شما میدهد. پیش از آزمایش نباید هیچ داروی استنشاقی یا داروهای دیگری مصرف کنید. لباس گشاد بپوشید تا تداخلی در نفس عمیق کشیدنتان ایجاد نکند. پیش از آزمایش وعده غذایی سنگین نداشته باشید تا راحت تر بتوانید نفس بکشید. 

http://nebula.wsimg.com/0a3d1824c4c1a505346a52224df872c2?AccessKeyId=7A85D86D51C0C23A377B&disposition=0&alloworigin=1

اسپیرومتری چگونه انجام میشود؟

در این آزمایش باید در یک لوله متصل به دستگاهی به نام اسپیرومتر، نفس بکشید. پیش از انجام تست، دستورالعمل لازم به شما داده میشود. به دقت گوش کنید و هر آن چه از شما خواسته شده رعایت کنید. اگر سوالی دارید بپرسید. انجام درست آزمایش برای به دست آوردن نتایج دقیق ضرورت دارد. 

به طور کلی برای نوار ریه باید موارد زیر را رعایت کنید: 

احتمالا در طول آزمایش باید بنشینید 

یک گیره بینی شما را میگیرد تا سوراخ بینی تان بسته شود و از بینی نفس نکشید 

تا جند ثانیه با حداکثر توان خود دم و بازدم عمیق انجام بدهید. باید لبهایتان دور لوله را کامل ببندند تا تمامی هوا وارد لوله شود

باید حداقل سه بار این کار را انجام بدهید تا مطمئن شوید نتایج ثابتی به دست می آید. اگر نوسان زیادی بین سه تست وجود داشته باشد ممکن است لازم باشد دوباره این کار را امتحان کنید. بیشترین مقدار در بین سه تنفس به عنوان نتیجه نهایی در نظر گرفته میشود. 

تمامی فرایند گرفتن نوار ریه کمتر از 15 دقیقه طول میکشد. 

ممکن است پس از اولین تست اسپیرومتری دکتر برای باز کردن ریه ها داروی استنشاقی (bronchodilator) به شما بدهد. باید 15 دقیقه صبر کنید و سپس تست دیگری انجام دهید. سپس دکتر نتایج دو تست پیش و پس از دارو را مقایسه میکند تا ببیند آیا اسپری توانسته تنفستان را بهتر کند یا نه. 


نتایج اسپیرومتری 

دو معیار مهم در اسپیرومتری به صورت زیر است: 

ظرفیت حیاتی ریه Forced vital capacity که به اختصار FVC گفته میشود – بیشترین مقدار هوایی که پس از یک نفس بسیار عمیق، میتوانید با فشار از دهان خارج کنید. اگر مقدار ظرفیت حیاتی ریه کمتر از نرمال باشد به این معنی است که فرد محدودیت تنفسی دارد. 

حجم بازدم بافشار (Forced expiratory volume) که به اختصار به آن FEV گفته میشود – مقدار هوایی که میتوانید در یک ثانیه از ریه ها با فشار خارج کنید. این به پزشک کمک میکند شدت مشکل تنفسی را ارزیابی کند. اگر مقدار حجم بازدم بافشار پایین باشد نشان میدهد انسداد قابل توجهی وجود دارد. 

مرکز اسپیرومتری مهر