پولیپ معده(Gastric Polyps)


پولیپ معده چیست؟

پولیپ های معده ضایعاتی هستند که در پوشش معده ایجاد می شوند. بیشتر پولیپ های معده از رشد غیرطبیعی سلول ها در بخشی از اپیتلیوم (درونی ترین لایه معده دارای پوشش سلولی به نام اپیتلیوم است) ناشی می‌شوند. این پولیپ ها می‌توانند از نظر اندازه، شکل و ترکیب متفاوت باشند و ممکن است خوش‌خیم باشند یا به مرور زمان بدخیم شوند.

انواع مختلف پولیپ معده کدامند؟

انواع مختلفی از پولیپ معده وجود دارد که عبارتند از:

پولیپ هایپرپلاستیک (Hyperplastic polyps): رایج ترین نوع پولیپ های معده بوده و معمولاً خوش خیم هستند. آن ها اغلب با التهاب پوشش معده همراه هستند.

پولیپ غده فوندیک (Fundic gland polyps): این پولیپ ها معمولا در فوندوس (قسمت فوقانی) معده ایجاد می شوند. آن ها به طور کلی خوش خیم هستند و اغلب با استفاده طولانی مدت از مهارکننده های پمپ پروتون (PPIs) همراه هستند.

پولیپ‌های آدنوماتوز (Adenomatous polyps): این پولیپ ها به مرور زمان به سرطانی (بدخیم) تبدیل می‌شوند. آن ها نسبت به پولیپ هایپرپلاستیک کمتر شایع هستند اما خطر بیشتری برای تبدیل شدن به سرطان معده دارند.

پولیپ های التهابی (Inflammatory polyps): این پولیپ ها با گاستریت مزمن یا التهاب پوشش معده همراه هستند. آن ها معمولاً خوش خیم هستند.

توجه به این نکته مهم است که در حالی که اکثر پولیپ های معده خوش خیم هستند، برخی از آن ها ممکن است به مرور زمان بدخیم شوند. نظارت و پیگیری منظم برای ارزیابی خطر بدخیمی و تعیین برنامه مدیریت مناسب برای پولیپ معده ضروری است.

علت رشد پولیپ های معده چیست؟

پولیپ معده ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. هر چیزی که باعث رشد غیر طبیعی سلول های معده شود می تواند منجر به این مشکل شود. برخی از علل پولیپ معده عبارتند از:

  • مشکلات مزمن التهابی معده
  • عفونت هلیکوباکتر پیلوری
  • کم خونی خطرناک
  • فرسایش معده، مانند یک زخم
  • استفاده از دارو های مهارکننده پمپ پروتون، مانند امپرازول

برخی از این علل ممکن است خطر ابتلا به انواع خاصی از پولیپ معده را افزایش دهند، اما برخی دیگر نه. به عنوان مثال، عفونت هلیکو باکتر پیلوری خطر ابتلا به پولیپ هایپرپلاستیک را افزایش می دهد. دارو های مهارکننده پمپ پروتون ممکن است خطر ابتلا به پولیپ غده فوندیک را افزایش دهند.

البته ژنتیک نیز نقش دارد و اگر پولیپ معده در خانواده شما وجود داشته باشد، ممکن است خطر بیشتری برای ابتلا به پولیپ معده داشته باشید. برخی از شرایط ژنتیکی که باعث ایجاد پولیپ های پایین روده می شوند نیز باعث ایجاد پولیپ معده می شوند.

علائم پولیپ معده چیست؟

بیشتر پولیپ های معده هیچ علامتی ایجاد نمی کنند. اکثر مردم پس از انجام آندوسکوپی فوقانی برای بیماری دیگری متوجه می شوند که پولیپ معده دارند. 

احتمال بروز علائم بستگی به نوع پولیپ دارد. پولیپ های بزرگ تر ممکن است علائم زیر را ایجاد کنند:

  • دل درد
  • استفراغ
  • خونریزی، به خصوص اگر پولیپ زخمی شده باشد
  • علائم انسداد معده، مانند کاهش وزن یا استفراغ شدید

پولیپ های معده که به سرطان تبدیل می شوند ممکن است علائم دیگری ایجاد کنند. برخی از علائم و نشانه هایی که ممکن است نشان دهنده پیشرفت پولیپ به سرطان یا در معرض خطر بالاتر بدخیمی باشد عبارتند از:

  • کاهش وزن غیر قابل توضیح
  • درد یا ناراحتی مداوم شکم
  • مشکل در بلع
  • استفراغ خون یا دفع مدفوع سیاه رنگ و قیری (نشانه های خونریزی گوارشی)
  • کم خونی (تعداد کم گلبول های قرمز خون)
  • تغییر در اشتها یا سوء هاضمه
  • احساس سیری سریع بعد از غذا خوردن
  • خستگی یا ضعف

پولیپ معده چگونه تشخیص داده می شود؟

اکثر پولیپ های معده در طی آندوسکوپی فوقانی تشخیص داده می شوند. برای تشخیص نوع پولیپ، بیوپسی انجام می شود. در بیوپسی، نمونه ای از پولیپ معده و بافت مجاور آن برداشته می شود و سپس متخصص نمونه را زیر میکروسکوپ بررسی کرده و نوع پولیپ را تشخیص می دهد. پزشک بیمار را معاینه می کند و در مورد سابقه پزشکی او سوال می کند که این گاهی اوقات می تواند سرنخ های مفیدی در مورد نوع پولیپ بدهد.

در برخی موارد، توده های سرطانی در آندوسکوپی فوقانی شبیه پولیپ معده هستند. به همین دلیل، برخی از افرادی که در ابتدا به آن ها گفته می شود پولیپ معده دارند ممکن است در واقع سرطان داشته باشند. گاهی اوقات پولیپ ها در آزمایش بلع باریم نیز تشخیص داده می شوند.

پولیپ معده چگونه درمان می شود؟

درمان پولیپ معده متفاوت است و ممکن است به نوع، اندازه، شکل، محل و تعداد پولیپ ها، علایم فرد و سایر عوامل خطر سرطان معده مانند سن و سابقه مصرف سیگار بستگی داشته باشد.

پولیپ غده فوندیک شانس کمی برای تبدیل شدن به سرطان دارد. در ابتدا، پزشک پولیپ را بیوپسی می کند. سپس یک متخصص می تواند علائم اولیه مبنی بر سرطانی شدن پولیپ را بررسی کند. آن ها به دنبال علائم دیسپلازی خواهند بود.

اگر پولیپ به نظر نمی رسد که سرطانی شود ممکن است نیازی به درمان نباشد. اگر فرد دچار پولیپ دیسپلاستیک است احتمالاً باید خارج شود و در صورت بزرگی بیش از حد پولیپ ممکن است لازم باشد آن را خارج کرد.

اگر فرد دچار نوع دیگری از پولیپ معده، مانند پولیپ هایپرپلاستیک است، درمان ممکن است متفاوت باشد. این نوع پولیپ خطر بیشتری برای سرطان دارد. پزشک مجدد بیوپسی را انجام می دهد و علائم سرطان را بررسی کند و احتمالاً نیاز به برداشتن پولیپ های بسیار بزرگ یا دیسپلاستیک خواهد بود. حتی اگر پولیپ ها دیسپلاستیک به نظر نمی رسند گاهی نیاز به انجام آندوسکوپی های بیشتری است.

پولیپ های آدنوماتوز خطر بالایی برای تبدیل شدن به سرطان دارند. به همین دلیل، پزشک احتمالاً آن ها را حذف خواهد کرد.

پزشکان هر گونه رشدی را که تبدیل به سرطان می شود حذف می کنند. آن ها همچنین هر نوع پولیپ با دیسپلازی را خارج می کنند. اگر دیسپلازی یا سرطان به بافت مجاور گسترش یافته باشد، پزشک ممکن است بخشی از آن بافت را نیز بردارد. بسته به میزان گسترش آن، ممکن است این کار را از طریق آندوسکوپی انجام دهد یا ممکن است برای برداشتن بخشی از معده به جراحی نیاز باشد. علاوه بر این ها به احتمال زیاد پولیپ هایی که باعث ایجاد علائم می شوند نیز حذف می شوند.

 عوارض احتمالی پولیپ معده چیست؟

عارضه اصلی پولیپ معده سرطان معده است. در زیر لیستی از انواع اصلی پولیپ معده و در پرانتز خطر ابتلا به سرطان آن ها آورده شده است.

پولیپ غده فاندیک (کم)

پولیپ هایپرپلاستیک (کم، اما برای پولیپ های با ویژگی های خاص بیشتر است)

پولیپ آدنوماتوز (بالا)

پولیپ فیبروم التهابی (خیلی کم)

پولیپ تومور گوارشی غدد درون ریز (بستگی به نوعش داره)

پولیپ تومور استرومایی دستگاه گوارش (بالا)

پولیپ لیومیوم (کم)

اگر بیمار پولیپ های متعدد معده دارد، این نیز می تواند مشکلاتی ایجاد کند. به عنوان مثال، پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی یک بیماری ژنتیکی است و باعث می شود پولیپ ها در تمام طول دستگاه گوارش رشد کنند. این اتفاق منجر به خطر بسیار بالایی برای سرطان روده بزرگ می شود. البته برداشتن پولیپ نیز می تواند عوارضی (مانند خونریزی) ایجاد کند.

آیا می توان از پولیپ معده جلوگیری کرد؟

پاسخ این سوال مثبت است و ممکن است بتوان خطر ابتلا به پولیپ معده جدید را کاهش داد. به عنوان مثال، پزشک ممکن است در صورتی که بیمار پولیپ فوندیک دارد از او بخواهد استفاده از دارو های مهارکننده پمپ پروتون را متوقف کند و یا در صورت مصرف آنتی بیوتیک برای عفونت هلیکوباکتر پیلوری، ممکن است فرد بتواند خطر ابتلا به پولیپ هایپرپلاستیک خود را کاهش دهد.

برای کاهش خطر ابتلا به مشکلات ناشی از پولیپ معده، هر چند وقت یکبار به پزشک خود مراجعه کنید و از برنامه مراقبتی که آن ها تجویز می کنند پیروی کنید.

https://johnshopkinshealthcare.staywellsolutionsonline.com/Library/Encyclopedia/134,616

https://www.carygastro.com/blog/what-are-fundic-gland-polyps