تغییرات مادرزادی قفسه صدری (chest wall deformity) ناهنجاری ساختاری در قفسه سینه است که میتواند خفیف تا شدید باشد. بدشکلی مادرزادی قفسه سینه زمانی اتفاق می افتد که غضروفی که دنده ها را به هم وصل میکند، به صورت نامتناسب رشد میکند. مشخص نیست چرا چنین اتفاقی رخ میدهد اما سابقه خانوادگی در آن دیده میشود.

جهت دریافت نوبت و مشاوره با شماره همراه 09120758267 تماس حاصل نمایید 

دو نوع شایع تغییرات مادرزادی قفسه صدری عبارتند از:

پکتوس اکسکاواتوم (Pectus excavatum) که به آن سینه قیفی شکل یا مقعر هم گفته میشود. در سینه قیفی شکل، استخوان جناغ سینه به سمت داخل انحراف پیدا کرده است. کودکانی که این نوع تغییر شکل قفسه سینه را دارند به نظر میرسد سینه شان فرو رفته است. پکتوس اکسکاواتوم شایعترین نوع بدشکلی قفسه سینه است که در یک نفر از هر سیصد تا چهارصد کودک دیده میشود و در پسران سه برابر دختران است.

شکل- سینه قیفی

پکتوس کاریناتوم ( Pectus carinatum) که به آن سینه کبوتری گفته میشود، وضعیتی است که در آن استخوان جناغ سینه و دندانه ها بیرون زده اند. در برخی کودکان هر دو طرف سینه بیرون زده است اما در برخی دیگر یک طرف سینه ممکن است بیشتر از طرف دیگر برامدگی داشته باشد. این وضعیت در یک نفر از هر هزار و پانصد کودک اتفاق می افتد و در پسران شایعتر از دختران است.

شکل- سینه کبوتری

 

تغییر شکل مادرزادی قفسه سینه اغلب خیلی زود (ظرف یکی دو سال اول زندگی) تشخیص داده میشود. ایت تغییر شکل ممکن است در ابتدا خفیف باشد و در دوران بلوغ که استخوانها و غضروف کودک به سرعت رشد میکنند، شدیدتر شود.

کودکانی که دچار تغییر شکل قفسه سینه هستند، ممکن است هیچ مشکل دیگری نداشته باشند و فقط به واسطه شکل ظاهری سینه خود اعتماد به نفسشان پایین باشد. با این حال برخی کودکان ممکن است در حین ورزش مشکلات تنفسی پیدا کنند و مستعد عفونتهای تنفسی و آسم باشند.

کودکانی که هر یک از دو نوع تغییرات مادرزادی قفسه سینه را تجربه میکنند بیشتر ممکن است دچار اسکولیوز یا کژپشتی (scoliosis.) شوند (نوعی انحنا ستون فقرات).

برای درمان بسته به نوع و شدت بدشکلی قفسه سینه، ممکن است جراحی، بریس یا عدم درمان مطرح می باشد.

در گذشته جراح معمولا جراحی را در سن 4 سالگی توصیه میکرد که استخوانها نرمتر هستند و راحت تر تغییر شکل پیدا میکنند. اما در بسیاری از موارد این وضعیت دوباره به حالت اول برمیگردد به خصوص در دوره جهش رشد. در حال حاضر دکترها اغلب توصیه میکنند منتظر بمانید یا هیچ عمل جراحی انجام ندهید. اگر قرار باشد جراحی انجام شود معمولا جراح ترجیح میدهد صبر کند تا کودک به نوجوانی برسد و بیشتر جهش رشد را پشت سر گذاشته باشد.

ترجمه دکتر بهزاد رحمانی